Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
Kreatyna należy do aminokwasów, które nie wykazują funkcji budulcowych, ale posiadają pewne ciekawe właściwości anaboliczne, które wspomagają budowę muskulatury. Dzięki mechanizmom, które inicjuje suplementacja tym środkiem, wykorzystywana jest przez sportowców wszelkich dyscyplin, bez względu na rodzaj i charakter wysiłku. Działanie to sprawia, [...]
Kreatyna stanowi czołowy suplement diety sportowców, którym zależy na poprawie wyników siłowych, sylwetkowych, czy stricte powiązanych z wytrzymałością i wydajnością mięśniową. Można bez większych skrupułów stwierdzić, że nie ma na rynku równie silnej substancji, która jest szeroko dopuszczona do obrotu, wywołującej tak spektakularne efekty, jak [...]
Krzysztof Piekarz zaprasza na danie godne prawdziwego kulturysty! https://www.youtube.com/watch?v=3xcLq7TFB6o Składniki: Olej kokosowy Stek z antrykotu 4 duże ziemniaki Masło Mix sałat Garść pomidorków koktajlowych Garść słonecznika Czas przygotowania całego dania: 40 min Stek Na patelnię dajemy 1 łyżkę oleju kokosowego i smażymy na nim stecka. [...]
Nie jest żadną tajemnicą dla nikogo, że spożywanie cukru, który znajduje się w słodkich produktach przetworzonych, nie niesie za sobą prozdrowotnych działań. Wręcz przeciwnie, szkodzi na nasz organizm, nie tylko od wewnątrz jak się okazuje, ale również od strony skórnej, dając znać o wysokim jego spożyciu w postaci zmian. Nie należy jednak [...]
Osoby decydujące się na cykl kreatynowy zazwyczaj stają przed dylematem, jaki sposób dawkowania kreatyny wybrać. Czy celować w suplementację cykliczną, opartą na dość utartych schematach dawkowania, czy też skupić się na działaniu bardziej długofalowym. Od czego powinien być uzależniony wybór sposobu dawkowania? Po drugie - rodzaj uprawianej [...]
Beta-alanina stała się popularnym suplementem, który obecnie szeroko polecany jest do cyklu z użyciem kreatyny. Kreatyna działa silnie anabolicznie, wspomaga wzrost masy mięśniowej i siły, natomiast beta-alanina posiada nieco inne działanie, które bardziej kierunkuje masę mięśniową na wsparcie wytrzymałościowe i funkcjonalne, co powiązane jest z [...]
Słowo „transformacja” jest bardzo modne. Wielkie przemiany cieszą się ogromną popularnością. Trudno jest pozostawać w topowej formie przez cały rok. Większość ludzi nabiera nieco masy, w pewnym sensie traci formę, sylwetka staje się bardziej zamglona po to, by przeprowadzić redukcję i wrócić do formy. Trzymanie formy przez cały rok może wymagać [...]
Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]
Kofeina to substancja z grupy związków organicznych, nazywanych metyloksantynami. Naturalnie wytwarzana jest w tkankach roślin, dlatego znajdujemy ją w wielu roślinach konsumpcyjnych, takich jak przykładowo kawa, herbata, guarana, mate czy kakao. Caffeine Power polecany jest dla osób dorosłych, aktywnych zawodowo (z wyjątkiem kobiet w ciąży i [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
Coraz więcej osób jest zainteresowanych przestrzeganiem diety wegetariańskiej, wegańskiej lub ograniczeniem stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to łatwiejsze dzięki dostępności produktów roślinnych z dużą zawartością białka. Mówi się, że dieta bezmięsna to większe ryzyko niedoborów zarówno białka, jak i innych składników odżywczych, [...]
Choroba wieńcowa jest odpowiedzialna za dużą śmiertelność i zachorowalność na całym świecie. Płytki krwi biorą udział w rozwoju miażdżycy, a zmniejszenie aktywności płytek za pomocą leków zmniejsza częstość występowania i ciężkość choroby. Aspiryna - korzyści i ryzyko Aspiryna bywa stosowana w profilaktyce (bądź leczeniu) zawału serca oraz udaru [...]
Chyba głównie ze względu na pewien chaos informacyjny jest to jedno z częściej zadawanych pytań przez młodzież, która właśnie rozpoczęła przygodę z treningami. Czas więc rozplątać ten węzeł gordyjski i odpowiedzieć sobie jasno. BCAA czy odżywka białkowa? Aby móc tego dokonać, przyjrzyjmy się bliżej, czym jest zarówno BCAA, jak i odżywka białkowa. [...]
Sportowcy na diecie roślinnej lub ze wdrożonymi ograniczeniami żywieniowymi, rezygnujący z produktów mlecznych, wybierających te o niskiej zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na [...]
Dążenie do osiągnięcia celu w postaci bardziej smukłej sylwetki z bardziej wyraźną muskulaturą niestety nie zawsze przebiega łatwo i zgodnie z planem. Z czasem, czyli najczęściej po kilku / kilkunastu tygodniach, dojść może do stagnacji. To kiedy ten moment nastąpi, zależne jest od wielu czynników, w tym od początkowej masy ciała, masy tkanki [...]
Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]
Wbrew opiniom wygłaszanym przez „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu i cały profil lipidowy mają znaczenie dla zdrowia. To nie znaczy, że mechaniczne obniżanie cholesterolu (całkowitego) lub jego transporterów (frakcji) przynosi korzyści zdrowotne — co do tego wcale nie ma pewności. W skład profilu lipidowego wchodzi cholesterol całkowity, [...]